Allah Taala said:

Thus, GOD does not change the condition of any people unless they themselves make the decision to change. [13:11]

Pesan Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam

Hadis riwayat Abu Dawud dan al-Tirmizi dan al-Tirmizi berkata ia hadis sahih.
Daripada Abu Najih al-'lrbadh ibn Sariyah r.a. beliau berkata: Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam telah menasihati kami suatu nasihat yang menggetarkan hati dan mencucurkan airmata. Kami bertanya: Ya Rasulullah! la seolah-olah nasihat orang yang mahu mengucapkan selamat tinggal, maka berikanlah kami wasiat. Baginda bersabda: Aku mewasiatkan kamu supaya bertakwa kepada Allah 'Azza Wajala, supaya mendengar dan taat, sekalipun kamu diperintah oleh seorang hamba. Sesungguhnya, barangsiapa di kalangan kamu yang masih hidup nanti, nescaya dia akan melihat perselisihan yang banyak. Maka hendaklah kamu mengikuti sunnahku dan sunnah Khulafa' Rasyidin yang mendapat petunjuk. Gigitlah ia dengan kuat (iaitu berpegang teguhlah kamu dengan sunnah-sunnah tersebut) dan berwaspadalah kamu dari melakukan perkara-perkara yang diada-adakan, kerana setiap perkara yang diada-adakan itu adalah bidaah dan setiap bidaah itu adalah sesat.

Sabtu, 18 Julai 2009

Kisah Ramadan 1999-2000 Lampau (2)

Alamghiri dengan rakan Indonesia dari Sulawesi Selatan yang berpusat di kota Makassar.

Kampung Bugis


Dalam keadaan terdesak ketika tidak dapat memasuki feri menuju ke Mesir selepas menunaikan umrah Ramadan pada tahun 1999-2000 itu. Allah telah mentakdirkan kami sempat bertemu dengan seorang rakan dari Indon berketurunan Bugis. Beliau yang terlepas pelayaran feri tersebut mengajak kami pergi ke rumah rakan Bugisnya di Jeddah.


Kami tanpa segan silu menerima jemputan tersebut. Rupanya di tengah Jeddah ada perkampungan Bugis yang suasananya seperti di nusantara. Seronok hati bukan kepalang kerana dapat juga beraya sakan di situ.


Apabila teringatkan kisah ini pasti aku teringatkan kisah Dr. Daud Gerahini yang berbual mesra dengan mereka ketika sedang makan. Situasi di Indonesia ketika itu agak meruncing hingga menyebabkan Suharto terpaksa melepaskan jawatannya.


Semua rakyat Indonesia membantah cara pemerintahan Suharto yang mengumpulkan kekayaan di Pulau Jawa dan meminggirkan kepulauan lain. Sewaktu berbual itu, Dr. Daud memberitahu bahawa nenek moyangnya juga berasal dari Indonesia, lantas mereka yang berada di situ bertanyakan beliau dari pulau mana asalnya. Dia menjawab, “Saya berketurunan Jawa!”.


Sebaik sahaja mendengar Jawa, wajah mereka semua berubah dan seperti tidak berminat lagi untuk mendengarnya. Aku yang berada di situ terus cuba mengalihkan topik kepada perkara lain dengan menyatakan aku dan Wifaq adalah berasal dari Malaysia. Menurut pemerhatianku, permusuhan etnik begitu ketara pada waktu tersebut. Aku bimbang, jika sesuatu berlaku pada kami pada malam itu. Paling tidak pun kami kena halau dari perkampungan tersebut.


Tapi alhamdulillah, semuanya terkawal dan selamat. Jadi jika hendak bercerita, perlu melihat situasi dan lokasinya. Silap teknik, ia pasti akan menjadi tragedi hi hi hi! Selama 2 malam juga kami berada di sana, mereka sungguh baik dan tidak terbalas jasa mereka, jika hendak dibandingkan orang kita di luar negara. Hematku, orang Indonesia di luar negara begitu rapat dengan rumpun bangsanya dan sanggup membantu sesama mereka. Semangat kebanggaan pada bangsa dan negara mereka begitu tinggi.


Tidak seperti sebahagian orang kita yang berada di luar negara. Kadang-kadang aku terjumpa dengan rakan pelajar Malaysia, mereka begitu sombong dan 'buat-buat' tidak nampak. Walaupun anda mempunyai biasiswa yang mahal dan belajar di bidang profesional. Apa salahnya jika bertegur sapa, sedangkan kita dari negara yang sama.

bersambung....


p/s: Jayakan 1Malaysia...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan