Allah Taala said:

Thus, GOD does not change the condition of any people unless they themselves make the decision to change. [13:11]

Pesan Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam

Hadis riwayat Abu Dawud dan al-Tirmizi dan al-Tirmizi berkata ia hadis sahih.
Daripada Abu Najih al-'lrbadh ibn Sariyah r.a. beliau berkata: Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam telah menasihati kami suatu nasihat yang menggetarkan hati dan mencucurkan airmata. Kami bertanya: Ya Rasulullah! la seolah-olah nasihat orang yang mahu mengucapkan selamat tinggal, maka berikanlah kami wasiat. Baginda bersabda: Aku mewasiatkan kamu supaya bertakwa kepada Allah 'Azza Wajala, supaya mendengar dan taat, sekalipun kamu diperintah oleh seorang hamba. Sesungguhnya, barangsiapa di kalangan kamu yang masih hidup nanti, nescaya dia akan melihat perselisihan yang banyak. Maka hendaklah kamu mengikuti sunnahku dan sunnah Khulafa' Rasyidin yang mendapat petunjuk. Gigitlah ia dengan kuat (iaitu berpegang teguhlah kamu dengan sunnah-sunnah tersebut) dan berwaspadalah kamu dari melakukan perkara-perkara yang diada-adakan, kerana setiap perkara yang diada-adakan itu adalah bidaah dan setiap bidaah itu adalah sesat.

Sabtu, 2 Januari 2010

Memori di Masjid Nabawi 2009

Gambar ini adalah pemandangan sewaktu ingin keluar dari masjid selepas solat Isyak. 'Sesak'nya memang menyesakkan nafas. Aku yang tersilap ambil selipar terpaksa tunggu masa 10 minit untuk membuat U-Turn di situ. Memang sesak!

Gambaran kesesakan mencari port (saf) yang baik sewaktu jemaah haji mulai ramai menziarahi Madinah sebelum solat Subuh.

Aku memandang ke hadapan sewaktu menantikan masuk waktu solat. Hampir setiap kali datang ke masjid aku tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambar, sebagai tatapan waktu kebosanan. Rindunya pada masjid ini bukan kepalang... bertuahlah mereka yang pernah belajar di sana. Rebutlah peluang yang penuh kebaikan ini.

Aku sempat berada di dalam Raudhah beberapa kali. Kalau sempat masuk memang payah dah aku nak keluar. Selalunya aku akan masuk pada waktu selepas solat Asar. Pertukaran jemaah di situ memudahkan aku untuk menyelit di ruangnya. Aku akan duduk membaca al-Quran hingga selesai solat Isyak. Walau pun suasana boleh dikatakan 'panas' senantiasa, namun ia cukup menyeronokkan.... pelbagai ragam manusia ada di situ.

Suatu pagi selepas sarapan pagi. Selepas solat Dhuha terus ke situ untuk makan dan pulang ke hotel kena selelap dua sementara menantikan solat Zuhur.

Pemandangan selepas solat Zuhur, jemaah Pakistan sudah mulai mengambil tempat.

Pemandangan jemaah yang sedang menantikan solat Subuh. Aku selalunya cari kawasan yang senang untuk bergerak keluar, berhampiran kerusi syeikh Musleh.

Semasa mendengar kuliah Subuh syeikh Musleh tentang cerita Nabi Allah Yunus. Memang menyeronokkan kerana banyak maklumat yang tidak berdaya aku tulis di sini. Nanti bila-bila boleh baca kisah tersebut dari kitab Tafsir.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan