Allah Taala said:

Thus, GOD does not change the condition of any people unless they themselves make the decision to change. [13:11]

Pesan Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam

Hadis riwayat Abu Dawud dan al-Tirmizi dan al-Tirmizi berkata ia hadis sahih.
Daripada Abu Najih al-'lrbadh ibn Sariyah r.a. beliau berkata: Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam telah menasihati kami suatu nasihat yang menggetarkan hati dan mencucurkan airmata. Kami bertanya: Ya Rasulullah! la seolah-olah nasihat orang yang mahu mengucapkan selamat tinggal, maka berikanlah kami wasiat. Baginda bersabda: Aku mewasiatkan kamu supaya bertakwa kepada Allah 'Azza Wajala, supaya mendengar dan taat, sekalipun kamu diperintah oleh seorang hamba. Sesungguhnya, barangsiapa di kalangan kamu yang masih hidup nanti, nescaya dia akan melihat perselisihan yang banyak. Maka hendaklah kamu mengikuti sunnahku dan sunnah Khulafa' Rasyidin yang mendapat petunjuk. Gigitlah ia dengan kuat (iaitu berpegang teguhlah kamu dengan sunnah-sunnah tersebut) dan berwaspadalah kamu dari melakukan perkara-perkara yang diada-adakan, kerana setiap perkara yang diada-adakan itu adalah bidaah dan setiap bidaah itu adalah sesat.

Selasa, 8 September 2009

Mendengar Kuliah Abdul Fattah Abu Ghuddah di TV Maghribi
Semasa aku belajar dulu, pada bulan puasa selepas pulang dari kuliah sementara menantikan waktu berbuka puasa. Aku selalu melepak depan TV dan menonton program TV1 RTM yang ada, manakala TV2 nya yang diswastakan dan dinamakan sebagai TV Ducieme dah kena bayar masa tu. Jadi, bagi kami yang tidak ada duit ini, tepaksalah layan TV1 tu. RTM di Maghribi atau Morocco, ini sama sahaja dengan RTM di Malaysia.

Banyak rancangan yang tidak berapa berkenan di hati, tetapi kalau bulan puasa ini banyak program menarik. Antara yang begitu menarik ialah Durus al-Hasaniyah iaitu sebuah pengajian di setiap petang bulan Ramadan. Kerajaan Maghribi yang diketahui oleh almarhum Malik Hassan al-Tsani (II) akan menjemput para ulama seluruh dunia Arab untuk menyampaikan kuliah Ramadan pada setiap petang dan dipancarkan secara langsung di dalam TV.

Kami suka menonton program ini sebab kadang-kadang Malik (raja) turut bertanya kepada para ulama dalam masalah yang tidak difahaminya. Seluruh ulama terkenal dipanggil dan dijemput untuk berceramah di hadapannya dengan diiringi oleh dua puteranya, terutamanya Moulay Mohammed al-Sadis (VI) atau adiknya sama ada Moulay Rachid atau Moulay Hicham. Segala pembesar atau wali wilayah akan datang bersama dengan duta-duta asing dari seluruh negara Islam di dalam majlis sepanjang Ramadan itu.

Bolehlah tengok dalam youtube di atas yang disampaikan oleh almarhum Syeikh Abdul Fattah Abu Ghuddah di hadapan raja. Semoga kita mendapat kebaikan daripada apa yang disampaikannya. Inilah tradisi para pemerintah di Maghribi suatu ketika dulu yang sudah tidak ada lagi di negara-negara umat Islam yang lain kini. Suatu program Ihya Ramadan yang menarik untuk direnung-renungkan.

* Terima kasih kepada Mauswah sebab mengembalikan nostalgia silam di sebuah negara yang amat jauh dari tanah ibunda ini. Rinduku pada tanah yg pernah aku jejaki itu kini menggamit kembali. :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan