Allah Taala said:

Thus, GOD does not change the condition of any people unless they themselves make the decision to change. [13:11]

Pesan Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam

Hadis riwayat Abu Dawud dan al-Tirmizi dan al-Tirmizi berkata ia hadis sahih.
Daripada Abu Najih al-'lrbadh ibn Sariyah r.a. beliau berkata: Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam telah menasihati kami suatu nasihat yang menggetarkan hati dan mencucurkan airmata. Kami bertanya: Ya Rasulullah! la seolah-olah nasihat orang yang mahu mengucapkan selamat tinggal, maka berikanlah kami wasiat. Baginda bersabda: Aku mewasiatkan kamu supaya bertakwa kepada Allah 'Azza Wajala, supaya mendengar dan taat, sekalipun kamu diperintah oleh seorang hamba. Sesungguhnya, barangsiapa di kalangan kamu yang masih hidup nanti, nescaya dia akan melihat perselisihan yang banyak. Maka hendaklah kamu mengikuti sunnahku dan sunnah Khulafa' Rasyidin yang mendapat petunjuk. Gigitlah ia dengan kuat (iaitu berpegang teguhlah kamu dengan sunnah-sunnah tersebut) dan berwaspadalah kamu dari melakukan perkara-perkara yang diada-adakan, kerana setiap perkara yang diada-adakan itu adalah bidaah dan setiap bidaah itu adalah sesat.

Selasa, 2 Jun 2009

Hari akhir di sekolah sebelum bercuti penggal

Hari last di sekolah, aku masuk ke kelas 1 Usaha seperti biasa. Ramai di kalangan murid-murid asyik ‘memekak’ dan agak tidak keruan dengan kehadiranku.

Selepas memberi salam dan membaca doa, mereka duduk seperti biasa. Aku memberikan helaian kertas kerja yang aku buat 2 tahun lepas. Itu pun selepas aku terjumpa ketika mencari fail Bahasa Arab yang hilang entah ke mana.

Rasa macam ada yang cuba nak sabotaj aku ni… tak pe, aku tak kisah… sebab kalau ada pemantau cek, bukan aku sorang yang akan kena, tapi semua sekali. Namun, aku adalah yang paling teruk kena belasah. Ehehe

Aku memanggil seorang murid lelaki yang tidak datang pada hari peperiksaan Bahasa Arab kerana demam. Aku serahkan kertas soalan kepadanya dan suruh dia duduk di meja guru untuk menjawabnya. Tidak sampai 2 minit dia bangun dan ingin pulang ke tempatnya.

“Kenapa tak duduk di situ?” tegurku.

Dia memandang ke arahku terkebil-kebil sambil tangan menunjuk ke arah tempat duduknya. Mungkin kurang selesa untuk dia menjawab soalan tersebut, agakku. Aku hanya perhatikan sahaja jika dia bertanyakan jawapan pada rakan-rakannya. Tapi sebagai seorang kanak-kanak yang lurus dan jurus (berjurus) dia tidak ‘meniru’ sebagaimana aku dan rakan-rakan di sekolah menengah dulu. Eheheh

Itulah akal budak, kadang-kadang kelakar memerhatikannya, boleh pula dia menjawab soalan peperiksaan di sebelah rakan-rakannya yang sedang ‘memekak’ menyiapkan tugasan. Sedang kertas jawapan peperiksaan sudah berada di tangan rakan-rakannya dan tidak pula dia menjenguk untuk ‘meniru’. Manakala rakannya pula, boleh melakukan tugasan dalam keadaan bising, berjalan ke sana kemari dan sambil bergurau senda.

Aku sendiri dah tidak larat nak berteriak mengarahkan mereka duduk. Biarlah mereka bergembira, asal jangan membahayakan diri sendiri dan menyusahkan guru terutamanya aku dalam melaksanakan tugasan sekolah yang jika dibiarkan pasti bertimbun?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan