Allah Taala said:

Thus, GOD does not change the condition of any people unless they themselves make the decision to change. [13:11]

Pesan Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam

Hadis riwayat Abu Dawud dan al-Tirmizi dan al-Tirmizi berkata ia hadis sahih.
Daripada Abu Najih al-'lrbadh ibn Sariyah r.a. beliau berkata: Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam telah menasihati kami suatu nasihat yang menggetarkan hati dan mencucurkan airmata. Kami bertanya: Ya Rasulullah! la seolah-olah nasihat orang yang mahu mengucapkan selamat tinggal, maka berikanlah kami wasiat. Baginda bersabda: Aku mewasiatkan kamu supaya bertakwa kepada Allah 'Azza Wajala, supaya mendengar dan taat, sekalipun kamu diperintah oleh seorang hamba. Sesungguhnya, barangsiapa di kalangan kamu yang masih hidup nanti, nescaya dia akan melihat perselisihan yang banyak. Maka hendaklah kamu mengikuti sunnahku dan sunnah Khulafa' Rasyidin yang mendapat petunjuk. Gigitlah ia dengan kuat (iaitu berpegang teguhlah kamu dengan sunnah-sunnah tersebut) dan berwaspadalah kamu dari melakukan perkara-perkara yang diada-adakan, kerana setiap perkara yang diada-adakan itu adalah bidaah dan setiap bidaah itu adalah sesat.

Isnin, 3 Mei 2010

Memori Tanah Haram 1

Kenangan itu menggamit semula.... Di kala aku menantikan masuknya waktu Maghrib di Masjidil Haram. Keadaan begitu sesak dengan keriuhan suara para jemaah.

Kami sedang menantikan berkumandangnya azan, seakan-akan hanya kami berdua berada di sana. Kesayuan dan kesyahduan memerangkap rasa.

Baitullah seolah-olah menggamit diriku. Pabila terdengar berita ada sanak saudara dan rakan taulan yang ingin 'menuju' ke sana. Kami menagih simpati dari Ilahi agar dapat kembali ke sana kerana menginginkan fadilat tidak terhingga yang dijanjikanNYA pada kita.

Aku berharap, agar dapat mengumpulkan tenaga dan harta untuk menziarahi tanah suci itu semula.

Ya Allah, permudahkanlah!

Ya Allah, permudahkanlah!

Ya Allah, permudahkanlah.

Amin!

1 ulasan:

  1. Amin, perkenankanlah doa kami agar dapat menziarahi rumah Allah lagi.....

    BalasPadam