Allah Taala said:

Thus, GOD does not change the condition of any people unless they themselves make the decision to change. [13:11]

Pesan Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam

Hadis riwayat Abu Dawud dan al-Tirmizi dan al-Tirmizi berkata ia hadis sahih.
Daripada Abu Najih al-'lrbadh ibn Sariyah r.a. beliau berkata: Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam telah menasihati kami suatu nasihat yang menggetarkan hati dan mencucurkan airmata. Kami bertanya: Ya Rasulullah! la seolah-olah nasihat orang yang mahu mengucapkan selamat tinggal, maka berikanlah kami wasiat. Baginda bersabda: Aku mewasiatkan kamu supaya bertakwa kepada Allah 'Azza Wajala, supaya mendengar dan taat, sekalipun kamu diperintah oleh seorang hamba. Sesungguhnya, barangsiapa di kalangan kamu yang masih hidup nanti, nescaya dia akan melihat perselisihan yang banyak. Maka hendaklah kamu mengikuti sunnahku dan sunnah Khulafa' Rasyidin yang mendapat petunjuk. Gigitlah ia dengan kuat (iaitu berpegang teguhlah kamu dengan sunnah-sunnah tersebut) dan berwaspadalah kamu dari melakukan perkara-perkara yang diada-adakan, kerana setiap perkara yang diada-adakan itu adalah bidaah dan setiap bidaah itu adalah sesat.

Rabu, 9 Disember 2009

Aku di Kompleks Haji Kelana Jaya


Seingat aku, dalam 2 3 tahun lepas aku kerap menghantar orang yang ingin menunaikan fardu haji di Kompleks Haji Kelana Jaya. Tapi pada tahun ini, aku tetap ke sana untuk pergi sendiri menunaikan fardu haji. Impian aku untuk menunaikan haji ini adalah hasil usaha dan doa selepas aku menunaikan umrah kali pertama pada tahun 1999.
Pada masa itu, aku bertekad untuk menunaikan fardu haji dengan isteriku dalam waktu yang paling singkat selepas perkahwinan kami. Namun, impian aku hanya tertunai selepas 10 tahun iaitu pada tahun 2009.

Jadi, aku merasakan bahawa setiap impian kita tidak akan tercapai jika tiada usaha bersungguh-sungguh untuk merealisasikannya. Ada usaha dengan sepenuh kudrat tenaga dan juga doa yang berterusan pasti akan tercapai apa yang kita idam-idamkan itu.
Semalam aku terbaca sebuah hadis yang menjelaskan bahawa setiap doa itu pasti akan dikabulkan selagi seseorang itu tidak berputus asa dalam doanya. Jika dia bertanya pada dirinya, bilakah agaknya doa aku ini akan dikabulkan?... maka dia sudah termasuk orang yang berputus asa dan doanya tidak lagi dikabulkan. Wallahu a'lam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan